Інформаційно-пошукові системи в бібліотеці

Автор(и)

  • В. О. Кудлай Маріупольський державний університет м. Київ
  • К. О. Савік Маріупольський державний університет м. Київ

Анотація

Широке поширення персональних комп’ютерів та швидкий розвиток телекомунікаційних мереж призвели до інтенсивного зростання електронних бібліотек. Сьогодні багато статей і книг публікуються безпосередньо в електронному форматі, а паперові джерела інформації активно оцифровуються. Однією з найактуальніших потреб, що виникають під час роботи з великою кількістю електронних джерел, очевидно, є швидкий пошук із наданням релевантних і точних результатів, тобто необхідно знайти сам документ і конкретну сторінку чи абзац у цьому документі. Особливу цінність являє собою контекстний пошук, який враховує тематику тексту під час видачі результатів на пошуковий запит. Це важливо в основному у пошуку наукової літератури, оскільки багато термінів мають різне значення у різних науках, і релевантність результатів істотно залежить від визначення контексту, у якому необхідно знайти інформацію. Збирання даних може здійснюватися або людиною, або за допомогою технічних засобів і систем – апаратно.

Біографії авторів

В. О. Кудлай , Маріупольський державний університет м. Київ

канд. наук із соц. ком., доцент

К. О. Савік , Маріупольський державний університет м. Київ

здобувач вищої освіти

Посилання

Бонч-Бруєвич Г. Ф., Носенко Т. І. Організація та обробка електронної інформацій: навчальний посібник. Київ, 2013. 92 с.

Оністрат Н. Електронні та карткові інформаційно-пошукові системи бібліотеки: питання взаємодії. Бібліотечний форум України. 2007. С. 14–16. URL: https://core.ac.uk/download/ pdf/187221801.pdf

Резниченко В. А. Інтеграція наукових електронних бібліотек на основі протоколу. OAI-PMH Проблеми програмування. 2007. С. 97–112.

Спірін О. М., Яцишин А. В., Іванова С. М., Кільченко А. В. Використання електронних систем відкритого доступу для інформаційно-аналітичної підтримки педагогічних досліджень. Інформаційні технології і засоби навчання. 2016. 174 с.

Сухий О. Л. Алгоритми пошуку. Алгоритми пошуку в інформаційних системах: методичні рекомендації. Київ. 2015. 70 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

[1]
Кудлай , В.О. і Савік , К.О. 2023. Інформаційно-пошукові системи в бібліотеці. Інформація та соціум. (Лис 2023), 95-97.

Номер

Розділ

Секція 2  Архівна та бібліотечна справа і зберігання документної інформації в умовах сучасних викликів війни