Цифровізація у формуванні корпоративної культури - Анісімова, Ольга; Кулибаба, Юлія (Інформація та соціум, 2025)
Корпоративна культура є важливим чинником розвитку організації, проте в українських реаліях її формування здебільшого має формальний характер. Ефективність управління значною мірою залежить від корпоративних інформаційних систем, які інтегрують бізнес-процеси та підтримують стратегічні рішення. Сучасні ERP-системи забезпечують централізований збір і обробку даних, тоді як HRM-платформи спрямовані на автоматизацію та цифрову трансформацію управління персоналом. Новітня концепція Zero-HR пропонує вбудувати HR-функції безпосередньо у бізнес-процеси, підвищуючи стратегічну роль корпоративної культури. Використання штучного інтелекту, VR і гейміфікації створює нові можливості для навчання, адаптації та розвитку працівників, роблячи корпоративні системи більш інноваційними та ефективними.