Роль риторичної компетентності як складника ефективної управлінської комунікації в інформаційну епоху - Лукаш, Галина (Інформація та соціум, 2025)
У статті розглянуто риторичну компетентність як ключовий компонент ефективної управлінської комунікації в інформаційну епоху. Автор аналізує особливості сучасної комунікації керівника, що відбувається в умовах цифровізації, інформаційного перевантаження та високих вимог до змісту й форми мовлення. Виділено структуру риторичної компетентності, що містить когнітивний, комунікативний та емоційно-вольовий компоненти. Окреслено основні шляхи її формування та розвитку. Наголошено на важливості поєднання професійних знань із мовленнєвою культурою для ефективного управління персоналом і побудови довірчих відносин у колективі.