Інформаційна екосистема та концептуальне бачення її розвитку - Ковальська, Леся (Інформація та соціум, 2025)
У дослідженні розглянуто поняття інформаційної екосистеми як сукупності взаємопов’язаних компонентів інформаційної, бібліотечної та архівної сфер. Проаналізовано концептуальні підходи до її розвитку в умовах цифрової трансформації суспільства, акцентовано увагу на нормативно-правовому підґрунті та міжнародних стандартах. Окреслено основні напрями вдосконалення інформаційної інфраструктури, зокрема цифрову інклюзію, відкритість даних, стале збереження електронної інформації. Зазначено необхідність інтеграції новітніх технологій (штучний інтелект, бази даних) та розвитку цифрових компетентностей як ключових чинників формування сталої інформаційної екосистеми в Україні.