Самоорганізація та етична модерація у віртуальних громадах як прояв інформаційної культури користувача - Анісімова, Ольга; Марценюк, Валерія (Інформація та соціум, 2025)
У тексті йдеться про феномен самоорганізації та етичної модерації у віртуальних спільнотах як ключовий прояв інформаційної культури сучасного користувача. Розглянуто механізми внутрішньої регуляції онлайн-груп, роль неформальних норм, цифрової етики та відповідальності учасників за підтримку безпечного і конструктивного комунікаційного середовища. У цьому контексті важливою сферою дослідження є процес становлення етичних стандартів у віртуальних спільнотах, які функціонують у межах різних соціальних платформ – від соціальних мереж до тематичних чатів, форумів і волонтерських груп. Як приклад успішної практики, проаналізовано волонтерську спільноту «Повернись живим», у якій завдяки самоорганізації та етичній модерації формується довіра, взаємоповага й висока якість комунікації.