Інформаційно-пошукові системи в бібліотеці - Кудлай , В. О.; Савік , К. О. (Інформація та соціум, 2023)
Широке поширення персональних комп’ютерів та швидкий розвиток телекомунікаційних мереж призвели до інтенсивного зростання електронних бібліотек. Сьогодні багато статей і книг публікуються безпосередньо в електронному форматі, а паперові джерела інформації активно оцифровуються. Однією з найактуальніших потреб, що виникають під час роботи з великою кількістю електронних джерел, очевидно, є швидкий пошук із наданням релевантних і точних результатів, тобто необхідно знайти сам документ і конкретну сторінку чи абзац у цьому документі. Особливу цінність являє собою контекстний пошук, який враховує тематику тексту під час видачі результатів на пошуковий запит. Це важливо в основному у пошуку наукової літератури, оскільки багато термінів мають різне значення у різних науках, і релевантність результатів істотно залежить від визначення контексту, у якому необхідно знайти інформацію. Збирання даних може здійснюватися або людиною, або за допомогою технічних засобів і систем – апаратно.