Текст як засіб комунікації - Чередник , Л. А. (Інформація та соціум, 2022)
Сучасні дослідники суголосні у тому, що текст є багатоаспектним явищем мовної та екстралінгвістичної дійсності і виконує різноманітні функції, а саме: він є засобом комунікації та способом зберігання і передачі інформації; водночас, виступаючи віддзеркаленням психічного життя індивіда, продуктом певної історичної епохи; формою існування культури і відображенням певних соціокультурних традицій. Усе це й обумовлює розмаїття підходів, множинність описів і призводить до полісемантизму. Зазначимо також, що феномен тексту є об’єктом дослідження різних наук: філології, семіотики, філософії, психології, лінгвістики, наратології, психолінгвістики, герменевтики, соціолінгвістики, культурології тощо, і кожна з цих наук має свої підходи до тексту, принципи і прийоми його вивчення.