Несловесна техніка як складник теоретичних моделей спілкування - Кущ , О. П. (Інформація та соціум, 2022)
Безперечно, будь-яке спілкування, і зокрема, ділове, має певну мету. Для її досягнення потрібна неабияка вправність, знання «техніки» спілкування, тобто майстерне володіння низкою засобів (словесних і несловесних) і продуктивне використання їх у процесі спілкування. Власне несловесна техніка, вміле й тактовне застосування її у повсякденні вкрай важливі для досягнення успіху у спілкуванні. Дослідники вважають, що несловесні реакції менш контролюються людською свідомістю і тому є надійнішими показниками нещирості, ніж слово. Ця «друга мова» постає більш правдивою і дієвою, ніж природна.