Використання NoSQL баз даних у контексті зберігання та обробки генеалогічної інформації - Спектор, Артур (Інформація та соціум, 2025)
У роботі досліджено потенціал використання NoSQL баз даних у контексті збереження, організації та обробки архівних документів, що містять генеалогічну інформацію. Проаналізовано специфіку застосування документно-орієнтованих та інших нереляційних підходів до зберігання архівних даних, зокрема у випадках, коли інформація є структурно неоднорідною. Розглянуто ключові переваги NoSQL баз даних у порівнянні SQL базами, зокрема в аспектах масштабованості, гнучкості моделювання структури документів, можливостей зберігання слабо структурованих даних, а також ефективної реалізації пошукових запитів. Особливу увагу приділено питанням моделювання генеалогічних зв’язків та метаданих у цифровому архівному середовищі. Отримані результати засвідчують доцільність використання NoSQL технологій для побудови адаптивних інформаційних систем, орієнтованих на потреби генеалогічних досліджень.