Комунікативні навички як важлива складова професійної компетентності бібліотекарів в умовах сучасних суспільних викликів - Трофімук-Кирилова, Тетяна (Інформація та соціум, 2025)
Досліджено значення комунікативних навичок як важливої складової професійної компетентності бібліотекарів в умовах сучасних суспільних викликів в Україні – війни, цифровізації, трансформації соціокультурного простору. На основі аналізу «Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України» (2016 р.) та Професійного стандарту «Бібліотекар» (2025 р.) розглянуто значення комунікативних навичок бібліотечних фахівців у комплектуванні фондів, обслуговуванні користувачів, соціокультурній діяльності та інших напрямах роботи книгозбірень. Підкреслено необхідність модернізації професійної підготовки бібліотекарів через інтеграцію освіти з практикою та активізацію використання цифрових технологій.