Удосконалення методики грошової оцінки документів національного архівного фонду в контексті диференціації архівних документів за категоріями їх цінності - Бойко, Віта (Інформація та соціум, 2025)
Вперше зроблено спробу знайти вирішення актуальної практичної проблеми удосконалення Методики грошової оцінки документів НАФ на підставі гіпотетичної їх диференціації за категоріями цінності. Пропонується інноваційний підхід до побудови таблиці меж оцінки документів НАФ за категоріями цінності з 2009 по 2024 рік. За основу взято щорічне зростання ціни архівних документів із врахуванням індексу інфляції. Сформульовано припущення щодо необхідності емпіричного аналізу масивів історичних документів НАФ з метою коригування бальної системи їх оцінювання за критеріями Методики грошової оцінки документів Національного архівного фонду. У разі прийняття гіпотетичної конструкції вирахування цінових показників архівних документів передбачається нормативний поділ документів НАФ за категоріями цінності.