Метамодерністські утопії цифрової епохи в інформаційній культурі України - Лукаш, Галина; Поплавко, Руслан (Інформація та соціум, 2025)
Мета дослідження полягає в аналізі та осмисленні метамодерністських утопічних концептів, що формуються в умовах цифрової епохи, та їх впливу на інформаційну культуру України. Автори переконані, що метамодерністські ідеї, які поєднують іронію постмодернізму з прагненням до автентичності та емоційної глибини, проявляються у вітчизняному культурному просторі через цифрові технології, медіа та комунікаційні практики. Детальну увагу приділено тому, як ці утопічні ідеї сприяють формуванню нових моделей ідентичності, соціальної взаємодії та культурної пам’яті в Україні, особливо в умовах російсько-української війни. Автори прагнуть показати, як метамодерністські утопії, зокрема в контексті цифровізації, можуть стати основою для розвитку нової інформаційної культури в Україні, що відповідає викликам сучасного світу.