Мілітарна естетика української культури - Кущ, Ольга (Інформація та соціум, 2025)
Повномасштабне вторгнення Росії, що почалося 24 лютого 2022 року, стало каталізатором глибоких і стрімких змін в українській культурі. Упродовж 2022–2025 років українська культура пройшла шлях від шоку й мобілізації до зміцнення ідентичності та переосмислення свого місця у світі. Вона стала інструментом опору, засобом документації воєнних злочинів та основою для культурного відновлення нації. Навіть за таких складних умов культура України продовжує розвиватися і цей поступ мистецької сфери поєднує в собі нові форми, про що свідчать, зокрема, патріотичні арти і мурали, пісні та виставки, театральні постановки та перфоманси, документальні та художні фільми, військова проза тощо. Відбувається активна трансформація культурних процесів, у яких домінують теми патріотизму, консолідації, самопожертви задля свободи й незалежності України.