Еволюція інформаційних технологій: від автоматизації процесів до штучного інтелекту - Анісімова, Ольга (Інформація та соціум, 2025)
У роботі розглянуто еволюцію інформаційних технологій від автоматизації процесів до сучасних систем на основі штучного інтелекту. Проаналізовано основні етапи розвитку: автоматизовані системи управління, поширення корпоративних інформаційних систем та Інтернету, цифровізацію та мобільні технології, а також формування інтелектуальних рішень, заснованих на машинному навчанні та аналізі великих даних. Висвітлено вплив кожного етапу на суспільство, економіку, управління та сферу інформаційної, бібліотечної й архівної діяльності. Окрему увагу приділено перспективам розвитку штучного інтелекту, когнітивних і квантових технологій, а також необхідності формування цифрової етики. Отримані результати свідчать про важливість поєднання технологічних інновацій із гуманітарними цінностями у контексті інформаційного суспільства.