Makerspaces у бібліотечних екосистемах державних коледжів і університетів Сполучених Штатів - Марчак , В. І. (Інформація та соціум, 2023)
Makerspaces – низько- та високотехнологічні колективні навчальні середовища, в межах яких учасники або актори щось створюють і винаходять за допомогою виробничих й цифрових інструментів. Ці простори, зазвичай, призначені для «поглиблення та аплікації наукових і інженерних знань і практики» [1, p. 763]. Як зазначають сучасні дослідники, перші makerspaces здебільшого розміщувалися на інженерних факультетах університетів і були розроблені, щоб допомогти студентам отримати досвід практичного апробування їхніх теоретичних студій [6]. Університетські бібліотеки створювали подібні простори, узгоджуючи їх зі своїми місіями, для підтримки стипендій та навчання в кампусі. Вони також проєктували makerspaces, щоб сформувати стандарти нової грамотності й надати відкритий доступ до нових технологій задля культивування етосу співпраці та сприйняття бібліотеки «як лідера технологічних інновацій».