Студіювання науки про документ (за матеріалами української фахової періодики) - Бойчук , Н. А. (Інформація та соціум, 2023)
Поліпарадигмальність сучасного наукового знання знаходить своє відображення і в розвитку української науки про документ. Адже «у сучасному суспільстві складно знайти елемент структури, функціонування якого б не оформлялось документально. <…>Документ розповсюджений елемент і відіграє суттєве значення у життєдіяльності суспільства <…>поява комп’ютера призвела до створення нового документу – електронного, який з одного боку має спільні риси і властивості з документом, зафіксованим на паперовому носієві, а з іншого має свої специфічні риси» [3, с. 166]. Поліпарадигмальність та інтегративність характеризується розвитком суміжних наукових напрямів, які, об’єднуючи різні підходи до об’єкта і методи його дослідження, дають змогу формувати нове, більш глибоке і повне знання про його властивості. Водночас розвиток наукових дисциплін, предметом дослідження яких є документ, призводить до формування потреби у тлумаченні цього терміна [2, с. 7].