З історії розвитку електронних бібліотек: міжнародний інформаційний проект «Bibliotheca Universalis» - Халецька , Л. П. (Інформація та соціум, 2022)
Становлення інформаційного суспільства створило умови для трансформації бібліотечних установ в системо-утворювальну ланку інформаційної сфери. Засвоєння бібліотеками інтернет-технологій, вивчення інформаційних потреб користувачів у мережі Інтернет дозволило бібліотекам запровадити нову форму інформаційної діяльності – обслуговування віддалених користувачів. Важлива роль у цьому процесі належить електронним бібліотекам. Вражаючим прикладом поцифрування книжкових текстів можна вважати глобальний пілотний проект G7 (Великої сімки) – «Bibliotheca Universalis». Це один з одинадцяти проектів, прийнятих розвиненими країнами (G7).