Інформаційно-комунікаційні технології як механізм управління взаємодією бібліотеки з користувачами - Настенко , Л. Г.; Яценко , О. М. (Інформація та соціум, 2022)
Соціальна роль бібліотек як осередків інформації, збереження культури, відродження духовності у сучасних умовах інформатизації суспільства набуває особливої актуальності. Розглядаючи бібліотеку як соціальну систему, як цілісне утворення, головним елементом якого є люди, їхні зв’язки та взаємодія, слід наголосити на важливій складовій її діяльності – інформаційно-комунікативній. Недаремно один із фундаторів теорії соціальних систем Ніклас Луман соціальні системи визначав процесами комунікації [2]. Стратегічним напрямом діяльності сучасних бібліотек, як і суспільства в цілому є духовне виховання як дорослих, так і дітей та підлітків, орієнтація на особистість, унікальність, своєрідність кожної людини, на її духовний внутрішній світ.