Діяльність бібліотеки в інформаційному суспільстві

Автор(и)

  • О. І. Конопліцька Західноукраїнський національний університет

Анотація

Інформаційне суспільство характеризується зростанням у ньому ролі інформації і знань, кількості людей, зайнятих виробництвом інформаційних продуктів і послуг, домінуванням інформаційних технологій у суспільних та господарських відносинах, створенням глобального інформаційного простору тощо. Найсуттєвішою зміною, що супроводжувала становлення інформаційного суспільства, став перехід від концепції володіння інформацією до концепції відкритого до неї доступу. Основна відмінна риса сучасного інформаційного простору полягає у формуванні системи інформаційних комунікацій, що дає змогу отримати доступ до соціально важливої інформації в будь-якому місці і в будь-який час. Електронні засоби зв’язку уможливлюють доступ до інформації незалежно від часу і її реального місцезнаходження. Концептуально нове інформаційне середовище вимагає від сучасної бібліотеки відповіді на виклики доби. Йдеться про трансформацію бібліотеки як соціальної інституції.

Біографія автора

О. І. Конопліцька , Західноукраїнський національний університет

канд. філол. наук, доц.

Посилання

Електронні інформаційні ресурси бібліотек у піднесенні інтелектуального і духовного потенціалу українського суспільства: монографія; нац. акад. наук України, Нац. б-ка України імені В. І. Вернадського. Київ, 2011. 247 с.

Каращук О. Бібліотека в сучасному інформаційному просторі. Наукові праці Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. 2016. Вип. 43. С. 596–610. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/npnbuimviv_2016_43_38

Мар’їна О. Ю. Бібліотека у процесах формування цифрового контенту. Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. 2012. № 2. С. 41–46.

Цуріна О. Публічні бібліотеки та їх роль у забезпеченні інформаційних потреб населення. Бібліотека в інформаційному суспільстві: пошуки гармонії, шляхи трансформації: тези регіональної науково-практичної конференції (21–22 листоп. 2002 р.). Вінниця, 2002. C. 31–32.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-20

Як цитувати

[1]
Конопліцька , О.І. 2021. Діяльність бібліотеки в інформаційному суспільстві. Інформація та соціум. (Груд 2021), 45-47.

Номер

Розділ

Секція 2 Архівна та бібліотечна справа в інформаційному суспільстві